Aile Planlaması

Jinekolojik Öykü (Anamnez)
Bütün muayenelerde olduğu gibi jinekolojik muayenede de en önemli basamak hastanın tıbbi öyküsüdür. İlk muayenede öykünün doğru olarak anlatılması doktorunuzun sizi daha iyi tanıması ve tanı ve tedaviyi daha iyi yapması için önemlidir. Unutmamalısınız ki sizin doktorunuzla paylaştığınız her şey siz istemedikçe hiç kimseyle paylaşılmaz.


Kişisel Bilgiler
Jinekolojik Öykü; son adet tarihi, adet düzeni ve problemleri, vajinal akıntı ve özellikleri,ilişkideki problemler, tercih ettiğiniz korunma yöntemi,idrar yolları ile ilgili şikayetler, daha önceki ameliyat ve müdahaleler.
Obstetrik Öykü; daha önceki gebelik, doğum, kürtaj, düşük.
Genel Sağlık Bilgileri; kronik hastalıklarınız, düzenli sigara, alkol ve ilaç kullanımı, ameliyat ve trafik kazası, alerji.
Aile Öyküsü; ailenizdeki tıbbi ve kalıtsal problemler.
Şikayet; şu an sizi doktorunuza getiren şikayet.

Pelvik Muayene
Dış Genital Muayenesi; Gözlemle genital bölgede, akıntı kızarıklık, şişlik, siğil (kondilom), yara, kitleye bakılır. Elle bartolin bezleri kontrol edilir.
Spekulum Muaynesi; Vajen ve serviks incelenir. Smear testi yapılır. Gerekli olursa vajinal fresh ve kültür alınır.
Bimanuel Muayene (vajinal tuşe); Spekulum çıkarıldıktan sonra elle rahim ve yumurtalıklara, kasık bölgesinde eğer varsa kitlelere bakılır.
Ultrason; Günümüzde ultrason özellikle jinekoloji ve obstetride tanı yöntemi yerine muayene aracı olarak kullanılmaktadır. Eğer hasta bakire değilse vajinal ultrason tercih edilir. Ultrasonda yumurtalık kistleri rahim ve adneksial kitleler değerlendirilir.